Plannen

De Ambacht, gelegen op de hoek Stationsstraat, Molenstraat-Centrum wordt uitgebreid met een woontoren van circa 150 betaalbare appartementen. Het kenmerkende gebouw van de voormalige Ambachtsschool en de historische elementen blijven zoveel mogelijk bewaard. In de nieuwe plannen blijft er plek voor ondernemers, horeca en natuurlijk veel groen.

Het concept van De Ambacht is hiermee een voorloper op de nieuwe ontwikkelingen in de Apeldoornse binnenstad. 

We werken aan een vernieuwend concept waarbij je kunt wonen, werken, ontmoeten en ontspannen op dezelfde plek. Zie het als een stad in een stad. Je komt straks je woning uit, ontmoet je familie en vrienden in de horecagelegenheid, kunt werken in de ruimtes die daarvoor ingericht zijn en haalt je pakketjes bij het verzamelpunt op. Mocht je een deelauto nodig hebben, dan staat ‘ie ook bij de deur voor je klaar. En dat allemaal in een groene omgeving. Niet alleen voor de bewoners van De Ambacht maar ook voor de buren hopen we een prettige plek te realiseren waar je kunt samenkomen. 

Behoud Van Oud​

De Ambacht is een belangrijk gebouw voor Apeldoorn geweest en het is ons doel om die geschiedenis te behouden en te respecteren. We willen graag dat het een karakteristiek mooi pand blijft dat mensen herinnert aan vroeger. In alle glorie, aan de buiten- en binnenkant. 

Daarom willen we heel graag het oude behouden en oude dingen terugbrengen die er niet meer zijn. Het gebouw heeft een mooie karakteristieke hal, trappenhuis en brede gangen. Deze elementen maken het pand juist mooi, dus die willen we graag vasthouden.

Niet alleen van binnen is het pand karakteristiek. Aan de buitenkant moeten de contouren duidelijk zichtbaar blijven. De rechte lijnen vormen een herkenbaar punt in Apeldoorn. Hoewel het pand een lapjeskat is met verschillende aanbouwen in andere stijlen, geeft dat het pand ook charme. Die lapjeskat willen we dus zichtbaar houden.

De afbeelding boven geeft het eerste schetsontwerp weer (juli 2023) door architect Courage. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit ontwerp. 

Onderstaand zie je het tweede schetsontwerp (september 2023). Ook aan dit schetsontwerp kunnen geen rechten ontleend worden. 

 
 
 

 

Meer open en
met een duurzaam jasje

Maar we houden niet alles bij het oude. We brengen ook verbeteringen aan. Het gebouw ziet er nu heel gesloten uit. Weinig ramen en veel blinde muren, vooral aan de kant van de Molenstraat. Dat nodigt niet echt uit om het gebouw eens beter te bekijken, of om naar binnen te gaan. Aan de kant van de Stationsstraat hebben we al een deur gemaakt om het pand meer uitnodigend te maken. Door ramen aan te brengen aan de kant van de Molenstraat willen we ook daar meer openheid creëren.

Uiteraard hebben we oog voor duurzaamheid. We zijn aan het onderzoeken hoe we dit invulling kunnen geven in het pand. Daarnaast is ook groen een speerpunt. We willen dat De Ambacht aansluit bij de binnenstad die op steeds meer plekken groener wordt. Goed voor het klimaat, fijn voor het oog.

 

 

Bubbel waar
alles in zit

Het ‘oude’ blijft ook voor een deel behouden in de inhoud van het gebouw. Er blijft in het oude deel ruimte voor ondernemers en bedrijven, sport en horeca. Het hele gebouw wordt zo een soort bubbel waar alles in zit. Wonen, werken, sporten, uitgaan. En we hebben plannen voor deelauto’s, -scooters en -fietsen.

We hebben ook nagedacht over het toekomstige werken. Als je woont in een leuk appartement maar veel thuis moet werken zoals nu, dan komen de muren al snel op je af. Een andere inspirerende plek om te werken is dan een mooie oplossing. Daarom willen we in het pand ruimtes creëren met werkplekken, waar je rustig alleen kunt werken of juist tussen andere thuiswerkers. Plekken waar je makkelijk een kop koffie kunt pakken en gezellig kunt gaan zitten om te werken.

Dit soort alles-in-één-concepten, waar wonen, werken, sporten en horeca in één gebouw zit, komt overwaaien uit Amerika. In de grote steden in Nederland zie je het al opkomen. Apeldoorn heeft het niet. Nog niet. Wij willen De Ambacht graag als eerste gebouw in Apeldoorn zo inrichten.

 

 

 

 

Molenstraat Centrum 1,
7311 XG Apeldoorn

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven

 
Cookie-instellingen